goede voornemens

Goede voornemens, wie maakt ze niet?

Het begint vaak vol gemotiveerd enthousiasme en daadkracht, maar uit onderzoeken blijkt dat nadat mensen een maand druk zijn geweest met hun voornemens, dik de helft het al heeft opgegeven.

Waar ligt dat nou aan?

De intenties zijn namelijk wel degelijk serieus. En ook duidelijk en concreet.

Maar toch, het gaat vaak mis.

Er wordt vaak gezegd dat je juist niet het nieuwe jaar moet beginnen met een goed voornemen; dat is jezelf voor de gek houden. Alsof het nieuwe jaar je helpt met de uitvoering ervan…

Een goed voornemen uitvoeren, daar kun je tenslotte ieder moment mee beginnen.

Maar juist het nieuwe jaar kun je zien als een nieuw omgeslagen blad van je schrijfblok. “Nú ga ik het helemaal anders doen!”

Waar schort het dan toch aan?

Allereerst het uitstelgedrag. Door te zeggen dat je een goed voornemen hebt en daar in het nieuwe jaar mee gaat beginnen, schuif je de actie direct al op de lange baan. Maar…. stel je zelf gerust. Ik start in het nieuwe jaar.

Komt goed.

Ten tweede: Voor het nieuwe jaar zit je nog volop in de feestelijke decembermaand. Bij uitstek een maand om vooral niet aan je goede voornemen te denken. Sterker nog; er vooral even los op te gaan, want er is tenslotte een goed voornemen dat in het nieuwe jaar van start gaat.

Komt goed!

Ten derde: Vanuit die gezellige decembermaand val je direct in de januarimaand. De grootste anticlimax die er bestaat! Kerstboom eruit, druilerig weer, de file weer in en de kinderen naar school brengen en halen. Zelfs de beruchte Blue Monday zit in januari! Maar je hebt het zelf gezegd, dus je gaat aan de slag met je goede voornemens.

Komt goed!

Ten vierde en voor nu even de laatste: Teveel goede voornemens in één keer… Meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten, geen tussendoortjes, 0% biertje in het weekend en selectiever TV kijken.

Dus daar zweet  je in de eerste week januari in de sportschool met 300 medegoedevoornemers. Daar zit je op de bank met een saai boek van de bieb in plaats van de nieuwe serie van Netflix. Daar sta je je avocadofrietjes te airfryen in plaats van de Mac. En je mist de smaak van je biertje en dat stoppen met roken laat je het behang  van de muur trekken.

Komt zo dus niet goed!

Maar hoe kun je er voor zorgen dat wel lukt wat je tenslotte toch écht wilt?

Hierover meer in mijn volgend blog.

Plaats uw comments of onderwerpen onder dit artikel en deel het gerust verder.

Peter Bezemer – Keuzecoach

Related Posts